Hai, ok...ellen buat blog ni selain dari nak join contest, juga nak keep and sharing masakan masakan dari negeri di bawah bayu..opsss...gambar ni adalah ehsan dari google...[tQ mr Google..hehhe]...
Apa yang ellen share kat sini ialah masakan yang ellen sendiri pernah try masak...hehhee...
Ini merupakan satu makanan kegemaran ellen...hmm menyelerakan...ianya cukup popular di kalangan orang orang melayu di Sabah..
IkaN SteaM -AsaM
Bahan A - [ditumbuk lumat]
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji buah keras
sedikit belacan (jika suka)
Bahan sampingan
3 sudu besar cili boh
1 ½ cawan air asam jawa
garam & minyak untuk menumis
2 atau 3 keping ikan (siakap/tenggiri/merah)
Cara Cara Memasaknya
Tuangkan minyak dalam kuali/frying pan.
Tumis bahan A dan cili boh hingga naik bau dan cili masak
Masukkan air asam jawa, garam & ikan.
Besarkan api, tutup kuali/frying pan dengan tudung periuk hingga kuah pekat seakan sambal.
Hidang....mmm
Tumis bahan A dan cili boh hingga naik bau dan cili masak
Masukkan air asam jawa, garam & ikan.
Besarkan api, tutup kuali/frying pan dengan tudung periuk hingga kuah pekat seakan sambal.
Hidang....mmm
Selamat mencuba!!!
3 comments:
ni blog masak2 sis ek??.. =))
wa.. gua tak reti masak.. haha
boleh try ni... nampak sedap.
Post a Comment